Qui som?
L'AGRUPACIO EXCURSIONISTA DE L'URGELL fou creada el juliol de 1980 com a continuació d'un llarg seguit d'entitats excursionistes que han mantingut viu l'excursionisme a Tàrrega. El 1905 es fundà a Tàrrega el CENTRE EXCURSIONISTA DE L'URGELL I LA SEGARRA , amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement del nostre país i en la difusió dels valors científics i patriòtics molt necessaris en aquella època. Las seves primeres sortides foren molt a prop , sobretot la visita a monuments històrics i la recerca arqueològica.
El 1906 varen publicar un "Manual del excursionista" molt útil per a fixar els objectius que es proposaven.
El 1927 es constitueix dins de L'Ateneu, un GRUP EXCURSIONISTA i també un grup de jovent funda el GRUP EXCURSIONISTA SOLTERS CLUB que varen fer sortides d'alta muntanya i també a la costa.
El 1929 el grup de l'Ateneu constitueix el CENTRE EXCURSIONISTA TARREGA amb seccions diverses com la biblioteca , el museu o la secció de cinema. Poc després, s'ajuntaran amb el grup PALESTRA per aglutinar diversos aspectes socio-culturals de l'època.
El 1933 es constituí el GRUP EXCURSIONISTA O ARA O MAI amb seccions d'excursions, fotografia i cinema. Cal ressaltar ja en aquest grup un fort esperit muntanyenc que els dugué a fabricar-se , amb l'ajuda de artesans locals, el seu propi material per anar al Pirineu , els grampons, piolets, motxilles i tendes foren fabricades tot seguin les instruccions d'una revista. Després d'un parèntesi per la guerra, el 1958 un grup de noies crea l'Agrupament Escolta Mestre Güell i uns mesos després un grup de nois l'Agrupament Escolta Roger de Llúria , ambdós grups dugueren a terme excursions i acampades a més de tot un seguit d'activitats comunes al escoltisme.
El 1970 s'inscriu a la "Federació Catalana de Muntanyisme" la SECCIO EXCURSIONISTA DEL CENTRE DE CULTURA O ARA O MAI aglutinant diversos excursionistes targarins amb una intensa activitat muntanyenca i d'escalada, fins arribar al 1980 en que es constitueix L'AGRUPACIO ESCURSIONISTA DE L'URGELL amb un marcat caire comarcal inicialment i amb les activitats centrades en l'alta muntanya, escalada, espeleologia, excursionisme i esquí, així com la creació d'una biblioteca, un butlletí, i la col-laboració en aplecs, cicles de sortides, divulgació, etc.
De tota aquesta historia i de l'activitat fins al 1986, cal llegir el llibre de Francesc Beato i Vicens "L'excursionisme a Tàrrega dins l'excursionisme català" editat per L'AEU el 1988.
L’agrupació Excursionista de l’Urgell, pròpiament el centre excursionista de Tàrrega compta ja amb 25 any d’història i val a dir, que en els darrers anys ha esdevingut un de les entitats que esta realitzant més activitat dins la nostra vegueria, regió VIII Terres de Ponent.
La nostra entitat compta amb uns 170 socis, que cada dia incrementen a més, ja que aquest centre està molt actiu. Es des del 2004 es va fer un canvi generacional a la junta, i és des de llavors que es respira “temps de canvi”, el centre ha canviat d’ubicació i disposa d’una nova seu, ha incrementat molt en nombre de socis, l’estoc de material per prestar a aquests i l’oferta de sortides i activitats, també disposa d’un ampli ventall de bibliografia i cada divendres als vespres es respira un molt bon ambient de muntanya amb la retrobada dels socis.
L’entitat no només es un centre excursionista amb el caràcter social que avui ho entenem, sinó que fa realment de club de muntanya ja sigui per l’activitat tècnica de les seves sortides així com la voluntat i motivació per la muntanya que desenvolupen els seus socis.
Cada any es confecciona un calendari de sortides obert a tot el públic, el qual es mira que aplegui el màxim de modalitats de l’excursionisme, així trobem un calendari variat on és possible, fer ferrades, escalades, barrancs, espeleologia, caminades, senderisme, piragüisme i viatges, sempre amb la voluntat de que els nostres membres siguin el màxim de polivalents i autònoms a la muntanya, a la vegada es dona certa importància a la coneixença i respecte pel territori.
Cada es realitza a principis de març la Caminada Popular de l’Urgell, que és l’acte més popular i rellevant que realitza l’entitat. Altrament també es realitza un Stage de 4 dies a una zona diferent de Catalunya per dur a terme el màxim d’activitat. Un referent d’aquesta entitat també són les trobades d’escalada en Bloc ( Maldà, Puelles i Belianes) o el Km Vertical de Vilanova de Meià, així com el reequipament dels barrancs de Cerdanyès i St. Pere de Rúbies (Noguera) o els divendres tècnics en que es dona formació als socis.
Actualment hi ha quatre membres realitzant cursos de monitors i instructors de l’ECAM/FEEC per realitzar sortides segures i amb el màxim de garanties.
Els membres més actius i representatius d’aquesta entitat, els quals mostren molt bé la trajectòria de l’entitat són:
Francesc Pont:
Corredor de curses de muntanya amb el rècord de la marxa dels Castells de la Segarra, 3h 55’.
Bernat i Fermí Azcona i Rosa Franquesa:
1a família a coronar els cent cims de la feec,en Bernat membre més jove de Catalunya a aconseguir aquesta fita amb només 11 anys.
Marc Segarra:
Membre del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya des de 2006 i que enguany realitza el programa i expedició al Huascaran de Perú.
Albert Carbonell:
Membre de l’AEU compta amb diferents expedicions entre elles l’Aconcagua i aquest any caurà el Lenin.
David Espinal:
Monitor i instructor de la feec,membre del comitè de barrancs de la feec, organitzador del Gorgs i equipador de barrancs.
Nombre de socis: 177,dels quals 77 s’han federat, això mostra l’activitat que es realitza.