Les curses de muntanya és una de les últimes modalitats afegides al món de la muntanya.

Tal i com diu el nom es tracta de córrer per la muntanya. És una manera d'ajuntar dues activitats en una. En aquesta activitat hi coincideixen gent que venen del món de l'excursionisme i gent que venen del món de l'atletisme. Malgrat tot actualment hi ha gent dedicada quasi exclusivament a aquesta activitat que tan ha portat al nostre país amb vàris campions del món representant Catalunya.

Hi ha diferents tipus de curses i de distàncies. Com és normal aquí més que la distància el més important és el desnivell i la dificultat tècnica. Mentre hi ha curses que van majoritàriament per senders i pistes, n'hi ha d'altres que van muntanya amunt amb ajuda de cordes i cadenes.  També hi ha curses amb la distància marató (42,195Km), i altres molt més curtes. Una altra variant que últimament s'ha ficat de moda és el kilòmetre o milla, segons el cas, vertical. Es tracta de fer un desnivell de 1 kilòmetre o milla en el menor temps possible. Així aquí la cursa acaba a dalt. Un exemple molt conegut és La Cuita del Sol, que és una milla vertical.

Aquesta activitat està regulada per la FEEC amb una sèrie de competicions. Així hi ha una Copa catalana de Curses de muntanya, un Circuit català i curses Open. A més també hi ha la Copa d'Espanya i les Buff Series de la Copa del Món.